Chiudi

RGFE

Duurzaam transformatieproces


De industriële verwerking van ingeblikte tomaten blijft zoeken naar manieren om de milieueffecten te verminderen door innovatieve praktijken toe te passen, met name op het gebied van:

Efficiënt Waterbeheer: Waterbehoud en efficiënt waterbeheer hebben prioriteit in de Italiaanse conservenindustrie. Bedrijven implementeren geavanceerde waterbeheersystemen, inclusief recycling en hergebruik van water tijdens het productieproces.

Energie-efficiëntie: De Italiaanse conservenindustrie streeft naar vermindering van de ecologische voetafdruk door gebruik te maken van energie-efficiënte machines en apparatuur om het energieverbruik tijdens verwerking te minimaliseren.

Verminderen van de CO2-voetafdruk door het beperken van wegtransportafstanden via initiatieven zoals samenwerking met lokale boeren, optimalisatie van logistiek, voorkeur voor maritiem en spoorvervoer als vervanging voor wegvervoer, indien mogelijk, en nieuwe opslag- en transportoplossingen zoals lichte bag-in-box-oplossingen voor grotere hoeveelheden producten.

Recyclebare verpakking: de meeste verpakkingen die worden gebruikt voor biologische ingeblikte tomaten zijn metalen blikjes om de hygiëne en veiligheid van het product voor consumenten te garanderen. Ze zijn een milieuvriendelijke optie met een lage CO2-uitstoot in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen. Ze kunnen ook een onbeperkt aantal keren worden gerecycled. Glazen potten en flessen die worden gebruikt voor biologische tomatenpassata en andere producten zijn volledig recyclebaar. Aseptische bag-in-box-oplossingen die voornamelijk worden gebruikt voor grotere verpakkingen van meer dan 2,5 kg hebben een uiterst kleine ecologische voetafdruk in vergelijking met andere verpakkingsoplossingen en zijn zeer licht om te transporteren, wat leidt tot energiebesparingen.

Afvalbeheerpraktijken door het hergebruiken van het afval van ongeschikte grondstoffen voor verwerking tot veevoer of biogasproductie.