Chiudi

RGFE

Ligurië: Ligurische ‘accommodato’ stokvisstoofpot (zo genoemd omdat de vis ‘gerangschikt’ wordt op de groenten)

Chef

Viviana Marrocoli

Cook & Prep Time

1 uur

Serves

4

Ligurië: Ligurische ‘accommodato’ stokvisstoofpot (zo genoemd omdat de vis ‘gerangschikt’ wordt op de groenten)

Ingredients

  • 600g verse stokvis (vooraf geweekt)
  • 500g aardappelen
  • 400ml biologische tomatenpassata
  • 100g Taggiasca-olijven
  • 50ml water
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 teentje knoflook
  • 50g pijnboompitten
  • peterselie naar smaak
  • extra vierge olijfolie naar smaak
  • zout en peper naar smaak
  • peterselie of erwtenscheuten om te garneren

Directions

Breng een pan water aan de kook en kook de (vooraf geweekte) stokvis gedurende 15 minuten op zeer laag vuur. Zet daarna het vuur uit en laat de vis uitlekken. Plaats de stokvis op een bord, verwijder voorzichtig de graten en de huid, en breek de vis in stukjes.

Voor de saus:

Pel het knoflookteentje en verwijder de kern. Hak het knoflook fijn samen met de ui en de wortel. Verhit 2 eetlepels extra vierge olijfolie in een pan en fruit de groenten. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 4×4 cm. Voeg de aardappelen toe aan de pan met de groenten en bak ze een paar minuten. Voeg de passata toe en laat op laag vuur ongeveer 20 minuten koken. ‘Rangschik’ vervolgens de stokvis bovenop de groenten en laat nog 15 minuten op laag vuur sudderen, af en toe roerend, totdat de aardappelen gaar zijn. Voeg tenslotte de olijven toe, proef en breng op smaak met zout en peper indien nodig. Roer voorzichtig door en garneer met peterselie of erwtenscheuten.