Ingredients
Ingrediënten voor de gehaktballetjes:
- 350 g rundvlees (gehakt)
- 350 g varkensvlees (gehakt)
- 1 ui
- 15 g boter
- 3 sneetjes witbrood (of oud brood), in stukjes gescheurd
- 80 ml verse room
- 1 tl gemalen gember
- 1 ei
- 2 el extra vergine olijfolie
- zout en zwarte peper naar smaak
Ingrediënten voor de tomatensaus:
- 400 g biologische fijngehakte tomaten (1 blik)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el extra vergine olijfolie
- Zout
Directions
Meng in een grote kom de twee soorten gehakt, het ei, de fijngehakte ui, het brood, zout, peper en gemalen gember. Meng goed door en voeg de room en de gesmolten boter toe, totdat je een zacht, glad mengsel krijgt. Vorm kleine gehaktballetjes van 3 cm door het mengsel in je handen te rollen.
Voor de saus:
Step 1
Verhit de olijfolie in een hoge pan en bak de gepelde en licht geplette knoflooktenen goudbruin. Voeg de biologische fijngehakte tomaten uit blik toe en kook op middelhoog vuur gedurende 15 minuten. Pureer de saus zodat deze glad is. Neem een grote koekenpan, voeg 2 el olijfolie toe en bak de gehaktballetjes aan beide zijden bruin.
Step 2
Giet vervolgens een paar scheppen tomatensaus erbij. Kook het geheel 10 minuten op laag vuur met de deksel op de pan, schud de pan om de saus te verdelen. De gehaktballetjes moeten het meeste van de saus opnemen; voeg indien nodig een beetje meer saus toe, dek opnieuw af en kook nog 5 minuten.
Step 3
Draai de gehaktballetjes met twee vorken, voeg nog wat saus toe en kook verder op middelhoog vuur, zonder deksel, totdat bijna alle saus is opgenomen en de gehaktballetjes mooi bruin zijn. Controleer of de gehaktballetjes goed gaar zijn – voeg zo nodig wat meer saus toe. Serveer de gehaktballetjes met de resterende tomatensaus aan de zijkant