Chiudi

RGFE

Gepofte aardappelen ‘all’amatriciana’

Chef

Viviana Marrocoli

Serves

4

Gepofte aardappelen ‘all’amatriciana’

Misschien wel het beste comfortfood: een dampende, hete gepofte aardappel met deze heerlijke, licht pittige tomaten- en bacon saus, afgetopt met kaas.

Ingredients

  • 8 middelgrote of 4 grote vastkokende aardappelen
  • 200 g biologische gepelde tomaten uit blik
  • 100 g guanciale of gerookte bacon
  • 60 g geraspte pecorino kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olie
  • zwarte peper naar smaak
  • een klein stukje chilipeper
  • takjes verse basilicum, voor garnering

Directions

Step 1

Maak de aardappelen goed schoon. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht). Leg de aardappelen op het middenrek in de oven. Bak ze 15 minuten en verlaag daarna de temperatuur naar 170°C en bak ze nog 45 minuten tot 1 uur, totdat het vruchtvlees zacht is (afhankelijk van de grootte van de aardappelen).

Step 2

Test met een tandenstoker. Bereid ondertussen de saus: bak de guanciale in een koekenpan tot deze goudbruin is en zet apart op keukenpapier. Voeg een teentje knoflook en de chilipeper toe aan het bakvet van de bacon. Zodra de knoflook goudbruin is, voeg je de tomaten toe en laat je de saus ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur koken.

Step 3

Serveer de gepofte aardappelen door de bovenkant af te snijden, de saus erover te lepelen en te bestrooien met geraspte pecorino kaas en de krokante guanciale, indien gewenst.

Garneer elke aardappel met een takje verse basilicum.