Chiudi

RGFE

Campania: Parmigiana di melanzane (Aubergine Parmigiana)

Chef

Viviana Marrocoli

Cook & Prep Time

3 uur

Serves

4

Campania: Parmigiana di melanzane (Aubergine Parmigiana)

Ingredients

  • 800g aubergines
  • 800ml biologische tomatenpassata
  • 370g uitgelekte mozzarella of fior di latte (koemelkmozzarella)
  • 80g Parmezaanse kaas of Grana Padano
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 bos verse basilicum (alleen de blaadjes)
  • 500ml zonnebloemolie om de aubergines te frituren
  • zout naar smaak

Directions

Step 1

Doe de tomatenpassata in een pan met een eetlepel extra vierge olijfolie en een paar basilicumblaadjes. Dek af en kook op laag vuur gedurende ongeveer 30 minuten, af en toe roerend. Voeg zout toe en laat afkoelen.

Step 2

Snijd de mozzarella of fior di latte in plakjes en laat goed uitlekken. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van 5mm dik, bestrooi ze licht met zout en leg ze in een ovenschaal om overtollig vocht eruit te trekken, waarbij je lagen aubergines afwisselt met keukenpapier.

Step 3

Na een half uur, frituur je de aubergineplakken in voldoende olie, laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen. Vervang de olie indien nodig. Zorg ervoor dat de ingrediënten koel zijn voordat je de parmigiana samenstelt, anders smelt de mozzarella!

Step 4

Giet een soeplepel van de eerder bereide tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Leg vervolgens een laag aubergineplakken zonder overlapping of openingen. Voeg dan een laag mozzarellaplakjes en een paar basilicumblaadjes toe, bedek met een soeplepel tomatensaus en bestrooi met geraspte Parmezaan.

Step 5

Herhaal dezelfde volgorde: 1 laag aubergines, 1 laag mozzarella en basilicum, 1 laag tomatensaus en tenslotte geraspte Parmezaan. Maak minstens 3 lagen voor een diepe parmigiana!

Step 6

Eindig met een laag aubergines, tomatensaus, Parmezaan en een paar basilicumblaadjes. Bak de parmigiana in de oven op 180°C gedurende ongeveer 30 – 35 minuten. De tijd kan variëren per oven, dus controleer het gerecht na de eerste 15 minuten. Het is klaar wanneer er een korstje op het oppervlak ontstaat. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen in de schaal.

Wacht minstens 3 – 4 uur voor het serveren. Het smaakt zelfs nog beter de volgende dag!